Thomas van Aalten

Coyote

Rotschild & Bach, 2006

Coyote is een roman over enkele individuen in een groteske stad vol extremen. Dromerige sequenties worden afgewisseld met absurde dialogen, zoals de grijze wolkenkrabbers van de skyline overgaan in de rustieke buitenwijken en de toeristische kuststrook.

Tandarts Ivar, mediatycoon / bandiet / oplichter Perez, journalist Fjodor, pianist Vladimir, maar ook De junk, Het kind en Oom Tak vinden allen hun weg in de drukkende sfeer van de metropool Heimstadt.

Elk van de personages ervaart voortdurend een ondefinieerbare dreiging, maar niemand kan duiden waar die vandaan komt. Misschien dat Het kind met zijn observaties van een psychotische oom nog het dichtst in de buurt komt. Uiteindelijk zal de ongrijpbare Apocalyps die in het donkere hart van de stad schuilt, tot openbaring komen.

Beluister de eerste hoofdstukken van Coyote, voorgelezen door Thomas van Aalten

RECENSIES COYOTE (2006):

"Gulzig, en vol begeerte spert deze ADHD–novel haar muil open en verorbert je met huid en haar. De taal is van een hallucinerende rock’n roller, het spel van Shakespeare, de grofheid van Quentin Tarantino. De personages en stemmingen in het verhaal zijn wisselvalliger dan de beurskoersen en de woordenstromen gonzen en gisten alsof ze bespeeld worden door sjamanen." literatuur-web-log.nl

"Van Aalten laat je weliswaar door een labyrint draven, maar in tegenstelling tot sommige films van Lynch heb je bij hem wel het idee en de hoop dat je op een goede dag een uitgang zult vinden: een uitgang naar een platform dat je een schitterende blik biedt op de klasse en het vernuft van het hele bouwsel." 8Weekly.nl

"Een bizar griezelverhaal dat ergens tussen de films van David Lynch en The House of Leaves, de moderne literaire klassieker van Mark Z. Danielewski ligt [...] Een roman zoals die er waarschijnlijk nog niet was in de Nederlandse literatuur." (PASSIONATE, MEI 2006)

"Waar bij mij normaal gesproken een overstuurde hartslag slechts het gevolg kan zijn van vrouwen, lichaamsbeweging en/of een spannende film, daar krijgt Van Aalten dit voor elkaar met zijn boek." (SPUNK, mei 2006)

"Van Aalten is er wel helemaal in geslaagd een bizarre, onoplosbare puzzel te maken. Hij maakt het ons moeilijk, toont in zijn literatuur wat de werkelijkheid eigenlijk is: complex. En aan zulke puzzels geef ik de voorkeur, boven de sudoku’s en de Da Vinci-codes." (Recensieweb.nl)

"...Hij neemt je op sleeptouw als in een droomwereld en dwingt je af te stappen van je drang alles wat je leest sluitend te interpreteren. Chaos troef dus en een groot aandeel voor persoonlijke perceptie. Het verhaal in zijn geheel is natuurlijk wel een organische eenheid. De vinger achter de precieze motieven van personages krijgen zal je echter niet lukken. Hierin is Coyote een unicum binnen de Nederlandse literatuur van de laatste jaren." (Cut-up.com)