Muziek

Download als mp3
(Rechtermuisknop klikken: ‘sla link op als / save link as…’)

 

Één van de eerste ‘pop’-artiesten die Henry! portretteerde, was de Zwitser Rico Monsigneur (echte naam: Timo Heiniger). ‘The Ching Chong Song’ werd al in december ’58 in de rubriek Showbizzflits van Leendert Ballemoos genoemd, nadat hij het enkele malen op Radio Luxembourg voorbij had horen komen.

‘The Ching Chong’ song is een ballade over een Chinese serveerster in een restaurant. Het is een voor die tijd opmerkelijke tekst, omdat in Bern (waar Monsigneur woonde) helemaal geen Chinese restaurants waren.

Monsigneur, in het dagelijks leven beroepsmuzikant voor hoorspelen en films, componeerde het nummer al in 1956. Hij nam de eerste versie in 1958 op maar het lied werd pas opgepikt door de Zwitserse radio-omroep DRS toen zanger Mani Matter het nummer coverde en er een bescheiden nationale hit mee scoorde. Acht jaar later, in 1966, nam Monsigneur het op aandringen van Matter nog eenmaal op om het als single uit te brengen. Deze versie is het beroemdst vanwege de toevoeging van de Chinese vrouwenzang.

Onder andere James Last voerde het nummer enkele malen live uit, maar dan in een instrumentale versie. De ‘Aziatische’ sound was daarbij vervangen door een Mexicaanse, compleet met mariachi’s.

Rico Monsigneur overleed in 1968 na een val van een balkon in een hotel in Genève.

De dochter van Rico Monsigneur, Tamara Heiniger, gaf aan Henry! toestemming om een ‘ruwe’ opname van de vinylsingle – tijdelijk – ter download aan te bieden. Doe er uw voordeel mee.