Wie is wie?

redactiehenry

De verhaallijn van Henry!  beslaat meerdere decennia. Het is ondoenlijk om stil te staan bij iedereen die een rol speelt in het boek (dat zou bovendien een en ander weggeven) maar we geven u graag een overzicht van de belangrijkste personages die hun tijd slijten op de burelen van Henry!.

 

 

Henry Imholz (1930)
Hoofdredacteur en – later – uitgever at large. Het jongere broertje van Philip Imholz (die in de Verenigde Staten diende in het leger en vervolgens vermist raakte bij de gevechten in Saipan). Telg van de beroemde Zwitserse zeepmagnaat Imholz (van de Imholz Soap Factory), die ook de zeep in de uitrusting voor soldaten leverde. Heeft een Nederlandse moeder. Talent voor het spreken en schrijven van meerdere talen, wat van pas kwam bij zijn eerste baantje als buitenlandverslaggever van een Amsterdamse stadskrant. Voorliefde voor Frank Sinatra, The Walker Brothers en restaurant Dikker & Thijs.

 

Coco Dolores (1934)
Is met een Belgische bankier getrouwd als ze Henry Imholz leert kennen in de trein. Haar ouders komen uit Laakdal in de provincie Antwerpen. Vader Dolores bestiert een bedrijf in veevoer. Overnachtingen in het American Hotel of bezoekjes aan het Rijksmuseum in Amsterdam zijn eind jaren vijftig nog de reddingsboeien van haar bestaan.

 

Gerrit Jonkers (1934)
Angry young man. Maakte decennia lang de edities van tijdschrift Henry! op; de rechterhand van Henry Imholz. Was een van de eerste grafische artiesten van wie het atelier er niet uitzag als een decor van asbakken, lege wijnflessen en rondslingerende kranten. Bedacht ooit het revolutionaire plan om amateurmodellen op de cover van Henry! te plaatsen.

 

Mes (1923)
Een van de weinige vrouwelijke journalisten die de hoofdstad rijk is, eind jaren vijftig. Schrijft onder de mysterieuze naam Mes voor bladen als Egidius en Akturama, zodat de lezers niet weten of ze nu met een man of een vrouw te maken hebben. Kettingrookster, maar drinkt – vermoedelijk écht als enige journalist – niets.

 

Mathilde Kwast (1928)
Redactiechef die het later nog verder zal schoppen in het tijdschriftenconglomeraat. Ze raakt bij de redactie van Henry! in het kielzog van Mes.

 

Leendert Ballemoos (1915)
Society-journalist, aanvankelijk bij De Seinpost, later ingelijfd bij Henry!. Heeft een verleden in Nederlands Indië, en rookt daarom graag kreteks. Prefereert als de senior van de redactie halverwege de jaren zestig Tom Jones boven The Walker Brothers of Bowie.