De laatste steden van de Leeuwenstrijd-toer: de boekhandel leeft

De auteur op bezoek te Barneveld. Foto: Henk Hutten

Het zit er bijna op. Nog vier boekhandels in vier steden (Bergen, Baarn, Noordwijk, Woerden). Ik heb sinds half februari stad en land afgereisd om Leeuwenstrijd te promoten.

Wat mij vooral opviel, is de belangrijke rol die boekwinkels nog steeds vervullen.

Dat voorheen failliet verklaarde Polare-zaken door verschillende liefhebbers weer opnieuw worden opgetuigd, bewijst wat mij betreft dat er kennelijk nog altijd behoefte is aan fysieke winkels. Een zaak om doorheen te lopen, te grasduinen en (ongevraagd) advies te krijgen.

Ik keek op van de loutering van spontane nieuwe lezers, de optimistische aanschaf (‘ik kende u niet, maar ik ben nieuwsgierig’). Of de lezer die het boek al gekocht had maar toch even liet signeren. De dames van de leesclub. De vader die eigenlijk een ander boek kwam halen voor zijn 19-jarige zoon maar Leeuwenstrijd voor zichzelf meenam.

Dat het niet altijd maar en overal goed gaat, is evident. Maar wat ik vooral heb gezien is de liefde waarmee de ondernemers het boekenvak in leven houden. Wie dat doet, kan in combinatie met een scherpe blik met gemak nog een winkelstraat opsieren. En of dat nu een onafhankelijke winkel is of een onderdeel van een keten of ander samenwerkingsverband, in een winkelcentrum in een kleine gemeente of op de Amsterdamse gracht, maakt dan werkelijk niets uit.

En mocht u, boekhandelaar, nog interesse hebben: met mij is altijd zaken te doen. Contact loopt via vertegenwoordiger Patrick Boone (zie kolom rechts).

  • Posted on april 10th, 2014
  • Posted by leeuw
  • Reacties staat uit voor De laatste steden van de Leeuwenstrijd-toer: de boekhandel leeft
  • Filed under: Titel en cover
  • Tags:

Comments

Comments are closed.

Go to top