Het ontstaan van een titel en cover van een roman

Ik moet vaak gniffelen om opdrachten in literatuurmethodes van educatieve uitgeverijen. Soms staat er namelijk iets als: ‘Waarom zou de auteur voor deze titel hebben gekozen?’ Dat gniffelen doe ik omdat ik volgens mij nog nooit een titel voor mijn roman heb gekozen, in al die dertien jaar niet.

In den beginne was ik heel eigenwijs als 21-jarige schrijvertje. Ik kan me een lijst van twintig titels herinneren die ik opperde, maar de toenmalige uitgever en redacteur bij Podium waren er niet over uit.

Ik faxte vanaf het kantoorkamertje van mijn vader in het ouderlijk huis in Huissen op een vrijdag in december 1999 nog enkele voorstellen van titels. Een ervan was het totaal onwerkbare Fantasmagoria. Tom Harmsen stuurde vijf minuten later weer iets terug: ‘We laten het even bezinken’.

Het werd uiteindelijk Sneeuwbeeld, wat ik wel goed vond omdat het associaties opriep van een clip van The Jesus and Mary Chain, waar ik groot fan van was. Een ruisend beeldscherm, Prima. De foto op de cover kwam uit de stock van Studio Ron van Roon. Ik herkende er de vage rode en witte lampen in van auto’s op een nachtelijke snelweg. Toen ik de cover zag, heb ik er later nog een scène bij geschreven over een wegrestaurant.

Dat lees je nooit in zo’n literatuurmethode hè? Vertel dat maar aan een docent Nederlands. Vorm bepaalt inhoud.

Terug naar nu.

Zes romans verder. Met redacteur Janneke Louman overlegde ik in september van dit jaar over de titel van mijn zevende roman. De werktitel tijdens het schrijven (dus vanaf maart 2012) was lange tijd Leeuw. Toen werd het halverwege In Opstand. Toen het manuscript dit jaar af was en iedereen tevreden was en het contract getekend kon worden, moesten we het weer hebben over de titel. Allerlei suggesties passeerden de revue, tot en met de meest zijïge.  We kozen een enorm zijïge: Waar de Dona’s van dromen.  De 21-jarige rebel in mij – die niet bepaald voor bestsellers had gezorgd – was natuurlijk al lang geleden een stille dood gestorven. Mijn reactie: ‘Als we hiermee een nieuwe doelgroep aanboren: prima.’

Janneke belde me na een paar uur op. Ook weer op een late vrijdagmiddag, net als in 1999. ‘Ik vind het te soft, Thomas. Het is verdorie wel een Van Aalten. Laten we nog even nadenken.’

Na het weekend kwamen er allerlei variaties van de Leeuw en de opstand weer terug. ‘De leeuw in opstand? Iets met strijd is goed,’ opperde ik. Ik ging weer aan de slag en mailde een nieuw lijstje. Toen mailde Janneke: ‘Dat is ‘m.’ Leeuwenstrijd. De catalogustekst kon worden geschreven. (Gewone lezers zien geen catalogus; dit is een boekje voor pers en boekhandel, een veredelde reclamefolder met de laatste aanbieding).

Toen de volgende stap: de cover. De vormgever dook in de archieven en de fotostocks en kwam met allerlei suggesties. Wederom van vreselijk zalvend tot warmbloedig. En dat laatste was wel belangrijk. Eindelijk heb ik eens geen boek geschreven dat vreselijk bitter is, of donker als asfalt.

Maar zo’n cover…

… was mij echt te gortig. Goddank vond Janneke dat ook.

Deze vonden we wel aardig:

Maar we twijfelden over de aanwezigheid van dat jongetje. Het werd te Ciske de Rat-achtig. Een familieportret als ondertitel, ik wist het niet.

Uiteindelijk werd het deze:

Die ondertitel ‘Een familieroman’ maakt het af. Het is een strijd, maar het boek gaat over familie. Toevallig komt het gebouw op de achtergrond redelijk overeen met wat ik tijdens het schrijven in gedachte had (een jeugdinternaat in de Kennemerduinen speelt een rol). Ik vroeg aan Janneke of de vormgever kon achterhalen wat er op de foto stond. ‘Wel een jaartal: 1959, en de locatie is Nederland.’

Als iemand weet waar het gebouw staat, krijgt die persoon een gesigneerd exemplaar van Leeuwenstrijd.

9 Responses to Het ontstaan van een titel en cover van een roman

 1. I wish to get across my respect for your kindness giving support to persons that absolutely need guidance on your subject. Your personal dedication to getting the message all-around was exceedingly useful and have always enabled many people just like me to arrive at their endeavors. Your valuable information signifies this much a person like me and even more to my mates. Thank you; from everyone of us.

 2. You have brought up a very excellent points , appreciate it for the post.

 3. You have brought up a very excellent points , thankyou for the post.

 4. Perfectly pent written content, Really enjoyed looking at.

 5. I managed to snap up a pair at Dillards when they had their extra 30% off clearance sale for $60.

 6. Good blog site, I’ll maintain going to this web site very generally.

 7. 正規品と同等品質のルイヴィトンスーパーコピーバッグを低価でお客様に提供します。
  http://www.insarani.com

 8. New to your blog site. Come across it searching the web. Maintain the great work. I am hoping you upgrade it routinely.

 9. At this time it appears like BlogEngine is the preferred blogging platform available right now. (from what I’ve read) Is that what you’re using on your blog?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Connect with Facebook

Go to top