Historische figuranten in Leeuwenstrijd: een overzicht

Leeuwenstrijd vertelt niet alleen het verhaal van de familie Dona, maar geeft ook een blik op een veranderend Nederland in de twintigste eeuw – dikwijls geplaatst binnen net zo’n sterk veranderend Europa. De RAF (Rote Armee Fraktion), de BVD, de RARA, de Molukse treinkaping, de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh en Occupy worden genamedropt, net als Marcus Bakker (CPN) en Daan Monjé (oprichter van de toen nog Socialistiese Partij). Een boel historische gebeurtenissen zijn overigens volledig langs de familie Dona gegaan. Hoewel de aanslagen op de Olympische Spelen in het München van 1972 wel worden genoemd, is het EK van ’88 volledig afwezig.

Enkele historische figuranten heb ik letterlijk opgevoerd in het verhaal. Ze komen langs, kijken de lezer even aan, en gaan weer verder. Een overzicht: Roberto, de zoon van Erich Honecker, Christiane F. en Mient Jan Faber.

Roberto Yáñez Betancourt, zoon van Erich Honecker (de DDR-leider tot vlak voor de val van de Muur), passeert als taxichauffeur in het Berlijn van 2012. Hij tiert tegen Salvador Dona, een van de hoofdpersonen uit Leeuwenstrijd, over zijn land: ‘Snuff porno, videogames, Deutschland sucht den Superstar: dat heeft vrijheid, meer dan twintig jaar na de Wende, ons gebracht. Hallelujah.’ Overigens weet Salvador niet dat het om de zoon van Honecker gaat. Roberto leeft momenteel in werkelijkheid in Santiago (Chili) als kunstenaar.

In diezelfde stad is Salvador Dona getuige van een relletje op Moritzplatz waar politie en paparazzifotografen bij betrokken zijn. Het blijkt te gaan om het arresteren van de mythische Christiane Felscherinow, die vooral als jeugdige junkie en prostituee bekend is geworden onder de naam Christiane F uit het boek Wir Kinder vom Bahnhof Zoo van de Duitse journalisten Kai Hermann en Horst Rieck. Christiane F leeft niet alleen voort als hoofdrolspeelster in een groezelige verfilming met David Bowie uit 1981, maar ook in de realiteit van de 21e eeuw. Ze is net de 50 gepasseerd. Vice interviewde haar vorig jaar.

Foto: ANP archief

Ik ontkwam uiteraard niet aan de grote anti-kernwapendemonstraties uit de jaren 80. Er zijn twee grote demonstraties geweest die er uitspringen. Op 21 november 1981 waren 400.000 demonstranten op de been op het Amsterdamse  Museumplein, maar in Den Haag op 29 oktober was dat getal nog indrukwekkender. Toen waren er ruim 550.000 demonstranten. Een van de initiatiefnemers was Mient Jan Faber, toen verbonden aan het Interkerkelijk Vredesberaad. Terwijl Faber in een scène in Leeuwenstrijd op de achtergrond door een microfoon praat (ik heb overigens niet gecheckt of dit daadwerkelijk heeft plaatsgevonden,  ergens moet fictie toch beginnen, maar zie: de foto van ANP gaf me gelijk), dwaalt Eduard Dona (de vader van de dan nog jonge Salvador) over het Malieveld en ontmoet daar een oude vriend met wie hij in de jaren 60 in een huis woonde. Faber laat zich overigens nog steeds af en toe horen; recent nog in dagblad Trouw, vanwege de oorlog in Syrië en de opstelling van onze regering over Syrische vluchtelingen.

De lijst van figuranten is langer en bevat ook minder bekende figuren – wat te denken van Frank Condos, die ik tegenkwam in een oud boek over de vooroorlogse theaterindustrie van Amerika. Condos is een Vaudeville-artiest die niet op internet bestaat, behalve in google books, in een encyclopedie van performers in Amerika.

  • Posted on januari 29th, 2014
  • Posted by leeuw
  • Reacties staat uit voor Historische figuranten in Leeuwenstrijd: een overzicht
  • Filed under: Personen
  • Tags:

Comments

Comments are closed.

Go to top