Hoe Martin Fry, zanger van ABC, in Leeuwenstrijd belandde

Martin Fry met ABC in 1982. Foto: Kevin Cummins/Getty, afkomstig van The Guardian

Trevor Horn is één van mijn favoriete muziekproducers. Het nummer Relax (1983) van Frankie Goes To Hollywood is misschien zijn bekendste wapenfeit. Trevor Horn stond met zijn bombastische geluid diametraal tegenover huidige populaire producers als Rick Rubin die liedjes graag ‘klein’ houden. Horn was ook producer van het album Lexicon of Love(1982) van ABC. Lexicon of Love heb ik deze zomer (her)ontdekt en gebruikt in Leeuwenstrijd.

De hit Look of Love is overbekend en Veronica-fähig, maar het album herbergt zoveel meer. Het geluid is onmiskenbaar 80’s, maar vooral een voortzetting van het sophisticated geluid dat Roxy Music in het decennium ervoor uitvond: veel ruimte voor de funky bas, een blazerssectie en teksten die zowel refereren aan hoop en optimisme als aan de grenzen van het betamelijke. Een muzikale variant op de broeierige bandeloosheid van The Great Gatsby. Het personage Salvador Dona uit Leeuwenstrijd groeit op met diezelfde bandeloosheid; geboren in 1970 en geslaagd als copywriter in 1991, besluit hij dat het leven een ‘sudden sense of liberty‘ is (een variant op New Order’s True Faith).

Als 13-jarige jongen bezoekt Salvador een concert van ABC in Muziekcentrum Vredenburg, Utrecht. Hij wordt hierbij uiteraard begeleid door zijn vader, die met zijn spijkerpak en sociologie-diploma op zak niet veel moet hebben van die pracht en praal.

ABC trad daadwerkelijk op in 1983. Paul Heyblom schreef er een recensie over in De Telegraaf. ‘Witte funk, rijk georkestreerd.’ Compleet met een beschrijving van het glitterjasje van frontman Martin Fry. Ik heb er dankbaar gebruik van gemaakt in Leeuwenstrijd. Mijn favoriete lied van Lexicon of Love is Tears are not enough.

 

  • Posted on januari 22nd, 2014
  • Posted by leeuw
  • Reacties staat uit voor Hoe Martin Fry, zanger van ABC, in Leeuwenstrijd belandde
  • Filed under: Muziek
  • Tags:

Comments

Comments are closed.

Go to top