Thomas van Aalten

Patrick Post of de kunst van het gebrek aan rancune

4 september 2017 | Reacties 5

In januari schreef ik dit artikel over Amsterdam Slotervaart. Ik maakte gebruik van een foto die op de website van dagblad Trouw stond. Ik noemde de fotograaf en plaatste de link naar het artikel.

De fotograaf om wie het gaat is Patrick Post. Eergisteren kreeg ik een brief van advocaat Robert Mijnsbergen te Uitgeest. Ik had de foto onrechtmatig bij mijn artikel geplaatst. De brief was, zoals het advocaten betaamt, natuurlijk veel te lang en het kwam er op neer dat ik moest lappen, in elk geval het tarief van de licentierechten (280,-), maar ten eerste moest ik de foto verwijderen. Dat deed ik direct.

Vervolgens stuurde ik Patrick Post een mailtje: Ik snap je, broodwinning et cetera. Mea Culpa. Wat als ik je 280,- betaal en twee romans toezend?

Maar daar had de advocaat geen boodschap aan. Vandaag volgde een lange, veel te lange mail. Moraal van het verhaal: 420,- euro en dan is het nog een koopje. 

Ach ja. Ik heb de afgelopen jaren aan heel wat crowdfund- en goededoelenprojecten gedoneerd en betaald voor artistieke uitingen (ik download uit principe nooit en draag de culturele sector een warm hart toe), dan kunnen Patrick Post en zijn advocaat Robert Mijnsbergen er ook nog wel bij.

Het liefst zou ik de foto van de advocaat toevoegen, hij oogt als een vitalere Fred Teeven met Sting als lievelingsmuziek. Zijn kantoor is in Uitgeest. Ik denk dat je er gratis kunt parkeren.

Vandaag schreef ik dit:

Waarde heer van Mijnsbergen,
 
Het verschuldigde bedrag is overgemaakt via ING internetbankieren.
 
Ik hoop dat u en cliënt nu met een zuinig mondje, trommelend met de vingers op de ellebogen constateren: die Thomas van Aalten, we hebben hem pardoes te pakken! Want inderdaad, dankzij het illegaal plaatsen van de foto op die dekselse website heeft de fotograaf maar mooi een nanoseconde pensioenpremie misgelopen!
 
Om uw gezamenlijke actie tot een goed einde te brengen, zal ik u van harte uitnodigen op mijn boekpresentatie voor alweer mijn nieuwe boek in 2018, al weet ik niet hoe de trein- en autoverbinding vanuit Uitgeest en Monnickendam is
(waar de heren resideren, TvA).
 
Vanzelfsprekend krijgt u evenwel een gesigneerd - en gratis - exemplaar en, als u verschijnt, een groot boeket.
 
Ik wens u veel wijsheid en vooral veel warmte toe,
 
Dhr. van Aalten

Archief

2018

juni mei maart februari

2017

oktober september juli