Thomas van Aalten

De saaie bakker

10 oktober 2017

Dit is deel 1 van de dagelijkse bijdrage van het NPO Radio 1-programma Nooit Meer Slapen (VPRO).

De saaie bakker

Bertrand was nog maar jong – 19 jaar, en in de herfst van 1987 werd hij 20 jaar oud. Bertrand had de middelbare technische school doorlopen en zou na de zomervakantie elektrotechnische installaties onderhouden bij middelgrote kantoorbedrijven. Het onderhoud van liften kostte veel tijd en inspanning, maar Bertrand vond het een dankbare klus. In een plaatselijk buurthuis draaide hij als drive in-diskjockey de muziek van the Time Bandits en Duran Duran. Daarnaast hield hij tropische vissen in een aquarium.

Zijn geliefde Katrina was verpleegster. Verpleegster was ook een dankbare klus. Ja, Bertrand had de liften onderhouden in een streekziekenhuis, dus zo kwamen hun werelden samen. Hele families die slecht ter been waren, werden dankzij Katrina en Bertrand geholpen.

Maar op Bertrands 50e verjaardag was de wereld veranderd. Katrina was er na een huwelijk van 25 jaar vandoor gegaan, het elektrotechnisch bedrijf waar hij ooit voor werkte, was failliet. De zuurstofpomp van zijn aquarium had het al in 1992 begeven. Nu werkte hij als ZZP’er; de concurrentie was elke dag alom aanwezig maar zijn oudedagvoorziening even onzeker. En dan had je ook nog de politiek. Je kon al jarenlang niks en niemand meer vertrouwen.

Maar toch.

Bertrand stond achter het raam van zijn galerijflat en keek naar buiten. Het regende. In het natte oppervlak van het lege marktplein weerspiegelde de reclameverlichting van de bakker. De regen maakte de tegels een spiegel van beton.

Het schuimgebak van de saaie bakker uit het winkelcentrum smaakte nog hetzelfde als in 1987, 1997 en 2007. Als de saaie bakker zich staande zou houden, dan dit land toch zeker ook.

Reacties (0)

Reageer

  1. Het email-adres wordt niet getoond
  2. Neem het nummer over:

Archief

2018

juni mei maart februari

2017

oktober september juli