Thomas van Aalten

Gewoon goede verhalen

21 september 2014

In een lang betoog probeert Peter Breedveld te reageren op mijn stuk van eerder deze week over het nieuwe 'rechtse' journalistieke initiatief, Jalta. Probeert, schrijf ik, omdat Peter 'Frontaal Naakt' Breedveld dingen leest die ik volgens mij niet schreef.

Ik reageer er kort op. Waar het mij om gaat, beste lezers, is dat ik vóór elk nieuw initiatief ben - de vergelijking met zijn anekdote uit 1997 over een chef die argwanend richting internet kijkt, gaat dan ook mank. Dat is het punt niet. 

Waar ik een probleem mee heb, is dat initiatieven opgericht worden waarin duidelijk geageerd wordt tegen het bestaande, zeker als de politieke kleur zo benadrukt wordt. Ik vind dat een ongezonde manier van denken: ik schrijf toch ook geen boeken omdat anderen de taak laten liggen? Daar gaat het me om: prima als je met veel tamtam je journalistiek collectief aankondigt, maar omdat het andere (o cliché) 'drie keer de Volkskrant is', lijkt me het geen goed startpunt.

En daarom relativeerde ik: met een online initiatief, hoe ambitieus ook, blaas je niet het publieke omroepbestel ('drie keer de Volkskrant') omver, stoot je niet de Telegraaf van de troon. Dat is geen reden om iets niet te doen, dat klopt. Maar maak vooral verhalen omdat je ze noodzakelijk vindt.

Veel origineler vind ik dan wat dat betreft TPO. Voorbij het eigen gelijk. Op die plek word ik nog eens verrast. Een van de fusiepartners die later opging in TPO, De Nieuwe Pers, heb ik dan wél bij aanvang financieel gesteund. Niet dat daar uitkwam wat ik ervan verwachtte (vandaar die fusie), maar de drijfveer was een stuk gezonder. Gewoon goede verhalen maken.

Reacties (0)

Reageer

  1. Het email-adres wordt niet getoond
  2. Neem het nummer over:

Archief

2020

juni maart januari

2019

november mei