Thomas van Aalten

Patrick Post of de kunst van het gebrek aan rancune

4 september 2017

In januari schreef ik dit artikel over Amsterdam Slotervaart. Ik maakte gebruik van een foto die op de website van dagblad Trouw stond. Ik noemde de fotograaf en plaatste de link naar het artikel.

De fotograaf om wie het gaat is Patrick Post. Eergisteren kreeg ik een brief van advocaat Robert Mijnsbergen te Uitgeest. Ik had de foto onrechtmatig bij mijn artikel geplaatst. De brief was, zoals het advocaten betaamt, natuurlijk veel te lang en het kwam er op neer dat ik moest lappen, in elk geval het tarief van de licentierechten (280,-), maar ten eerste moest ik de foto verwijderen. Dat deed ik direct.

Vervolgens stuurde ik Patrick Post een mailtje: Ik snap je, broodwinning et cetera. Mea Culpa. Wat als ik je 280,- betaal en twee romans toezend?

Maar daar had de advocaat geen boodschap aan. Vandaag volgde een lange, veel te lange mail. Moraal van het verhaal: 420,- euro en dan is het nog een koopje. 

Ach ja. Ik heb de afgelopen jaren aan heel wat crowdfund- en goededoelenprojecten gedoneerd en betaald voor artistieke uitingen (ik download uit principe nooit en draag de culturele sector een warm hart toe), dan kunnen Patrick Post en zijn advocaat Robert Mijnsbergen er ook nog wel bij.

Het liefst zou ik de foto van de advocaat toevoegen, hij oogt als een vitalere Fred Teeven met Sting als lievelingsmuziek. Zijn kantoor is in Uitgeest. Ik denk dat je er gratis kunt parkeren.

Vandaag schreef ik dit:

Waarde heer van Mijnsbergen,
 
Het verschuldigde bedrag is overgemaakt via ING internetbankieren.
 
Ik hoop dat u en cliënt nu met een zuinig mondje, trommelend met de vingers op de ellebogen constateren: die Thomas van Aalten, we hebben hem pardoes te pakken! Want inderdaad, dankzij het illegaal plaatsen van de foto op die dekselse website heeft de fotograaf maar mooi een nanoseconde pensioenpremie misgelopen!
 
Om uw gezamenlijke actie tot een goed einde te brengen, zal ik u van harte uitnodigen op mijn boekpresentatie voor alweer mijn nieuwe boek in 2018, al weet ik niet hoe de trein- en autoverbinding vanuit Uitgeest en Monnickendam is
(waar de heren resideren, TvA).
 
Vanzelfsprekend krijgt u evenwel een gesigneerd - en gratis - exemplaar en, als u verschijnt, een groot boeket.
 
Ik wens u veel wijsheid en vooral veel warmte toe,
 
Dhr. van Aalten

Reacties (5)

 1. Roel Dijkstra | 05-09-2017 03:57
  U bent sinds 2009 als docent verbonden aan de opleiding Media, Informatie en Communicatie van de Hogeschool van Amsterdam. U heeft geen flauw benul van auteursrechten . En u heeft geen flauw benul van het feit dat fotografen , ik neem mezelf maar even als voorbeeld, soms 500 keer per jaar gejatte foto's op internet aantreffen . Wat zegt dat eigenlijk over het niveau van de opleiding?
 2. Anneke | 05-09-2017 09:57
  De wet betreffende auteursrechten is heel duidelijk in Nederland. Het moet toch niet moeilijk zijn om je daar aan te houden.
  Fotografen, muzikanten, filmmakers en tekstschrijvers zijn terecht een beetje moe van al die mensen die denken dat je bij Google alles voor gratis kunt pakken.
  Zelf foto's gaan maken of -als je dat niet kunt- een fotograaf inhuren is een goeie oplossing.
  Nog een tip: Zoek eens op auteursrecht. Op google vind je daar wel e.e.a over.
 3. Thomas van Aalten | 05-09-2017 10:05
  Beste Roel, beste Anneke,

  Jullie hebben gelijk. Daarom betaalde ik ook zonder protest.

  Overigens, ik geef niet de lessen media-ethiek en auteursrechten, als je dat bedoelt, Roel. Wat was precies het doel van je opmerking, vrij van correct interpunctiegebruik? Hand in hand, kameraden.
 4. Peter T. | 05-09-2017 10:18
  Beste meneer van Aalten,

  Hoe zou u het zelf vinden als mensen de inhoud van uw boeken zouden kopiëren en deze zonder vragen zouden posten op websites. Als mensen uw teksten zouden gebruiken in eigen publicaties, in hun eigen context en voor hun eigen gewin. Gewoon omdat het kan en omdat het zo lekker goedkoop is? Ik denk niet dat u zo blij zou zijn, ook niet als ze hier in uw naam zouden noemen.

  Want wat betreft uw fierheid op de naamsvermelding, daar kan ik het volgende over zeggen. Als je een chocoladereep hebt gejat, maak je het ook niet goed door iedereen te zeggen dat u dat bij die leuke Jumbo op de hoek heeft gedaan.

  Misschien moet u nog even nadenken voordat u zo'n grote broek aantrekt. U heeft dit zelf veroorzaakt, niet de fotograaf.

  Met vriendelijke groet,
  Peter
 5. Thomas van Aalten | 05-09-2017 12:45
  Beste Peter,

  Fragmenten van mijn boeken, columns, essays en wat dies meer zij zijn regelmatig gedeeld en verspreid. Dikwijls zonder mijn toestemming, maar met bronvermelding. Misschien niet allemaal langer dan 10 duizend woorden, maar soit.

  Op deze website staat een gratis bundel vol essays. Zodra een ander erin zou handelen (dus verkopen) zou ik er anders in staan.

  Maar wat fijn dat u even laat zien aan wiens kant u staat. Echt. Ik ben u dankbaar.

Reageer

 1. Het email-adres wordt niet getoond
 2. Neem het nummer over:

Archief

2018

juni mei maart februari

2017

oktober september juli