Boek over The Fatal Flowers geannuleerd

Wordt het na de reünie geen tijd voor The Fatal Flowers, het boek? Geen uitgekauwd plichtmatig usual suspects-boek dat een gemiddelde journalist eruit zou persen, maar een Echt Mooi Verhaal, dat tevens een kapstok is voor een indruk van een veranderende Nederlandse muziekscene van de 20e eeuw tot nu.
(uit mijn eerste mail van 1 juli 2019 aan Fatal Flowers-manager Phil Tilli)

‘Mostly politic, heads will roll…’

Het boek Helden voor heel even: The Fatal Flowers, waar ik de afgelopen anderhalf jaar aan heb gewerkt, zal komend voorjaar niet bij Noblesse verschijnen.

Bandleden waren geen onderdeel van het contract, en hadden verder geen zeggenschap over de inhoud. Uitgeverij Noblesse ging uit van promotionele bijval (zoals interviews) van de geportretteerden, en daarom heb ik tussentijds de inhoud van het boek aan de betrokkenen voorgelegd. Het contact was altijd vrij goed. Enkele betrokkenen hebben aangegeven dat het eindresultaat niet voldeed aan hun verwachtingen, ondanks dat ik in mijn rol als schrijver-journalist altijd transparant ben geweest over mijn werkwijze.

Andere betrokkenen (zowel binnen de band als rondom de band) kwamen overigens tot een andere conclusie. Zij waren enthousiast. Hopelijk blijkt uit de lezing van het manuscript dat mijn insteek altijd integer is geweest.

De terugtrekking van de belangrijkste betrokkenen is voor uitgeverij Noblesse het moment geweest om niet tot publicatie over te gaan. De aansprakelijkheid voor de inhoud en de juridische gevolgen die met de publicatie van een boek zouden kunnen samenhangen, wogen voor de uitgever niet op tegen de kwaliteit en de noodzaak van het boek.

Het is voor iedereen ongelooflijk zonde van de tijd en moeite. Ik wil alle betrokkenen bedanken voor alle verhalen – maar ook de vele medelezers, jong en oud (van wie een smaldeel de band of de muziek niet/nauwelijks kende).

‘Een hobbelige muziekgeschiedenis, Van Aalten strijkt niets glad.’
Leon Verdonschot

‘Wat een geweldig tijdsbeeld!’
Lotje Ijzermans

‘In de Nederlandse popgeschiedenis bestaan er maar een paar popacts waarvan je weet dat het alles of niets is. Bloed aan de paal. Er totaal voor gaan. Het verhaal achter de passie en het mysterie van The Fatal Flowers wordt dankzij dit boek eindelijk goed verteld.’
Jan Douwe Kroeske

‘Beeldende scènes, goede interviews: heel fijn om te lezen.’
Thijs Boontjes, muzikant

Flowers-producer Mick Ronson tijdens een optreden in de 86 Music Hall in Vancouver met Ian Hunter, oktober 1988. Foto: Kevin Statham.

Flowers-producer Mick Ronson tijdens een optreden in de 86 Music Hall in Vancouver met Ian Hunter, oktober 1988. Foto: Kevin Statham.